Обговорення неясностей в ПДР

Тема у розділі 'Юридичні питання', створена користувачем Nick Wolf, 19 жов 2010.

1. Nick Wolf

Nick Wolf Місцевий

VW Passat 1.8GL
    Клубна карта:
    000015
    Наші закони писані людьми, які дуже далекі від юридичних знань та практики і ще далі від практики життя. Це зрозуміло всім. Тому час від часу перечитуючи ПДД, я досі не можу знайти однозначного трактування деяким пунктам. Якщо колеги мене підтримають, можемо спільними зусиллями, не претендуючи на якісь заяви, лише для власного користування вирішити ці спірні моменти.

Для початку приведу найбільш дратівливу для мене ситуацію - перехрестя з круговим рухом. Розглядаю ситуацію, коли коло це головна дорога, і вона поєднює чотириполосні дороги (по дві полоси в кожну сторону).

Ситуація 1. Якщо мені потрібно повернути по колу відразу направо, я займаю праву полосу і пропустивши всіх хто рухається по колу, можу їхати далі. Тут вроді би немає неясностей.

Ситуація 2. Якщо мені потрібно їхати прямо чи наліво по колу, то ось тут виникають розбіжності в трактуваннях і неясності. Чи можу я рухатися по лівій полосі до кола чи повинен займати праву, якщо маю їхати прямо? Якщо я їду в лівій полосі, то чи повинен я пропустити транспорт, який заїхав на коло разом зі мною по правій полосі, але хоче повернути на кільці наліво (вроді якби для нас обох до моменту заїзду на кільце була рівнозначна дорога, а він мені перешкода справа)? До речі, не раз чув від знайомих, що дайці, коли їх на кільці зупиняють, завжди наголошують, що на коло потрібно заїзжати лише з правої полоси і виїзжати так само. На самому колі немає ніякої розмітки, отже це одна смуга руху і рухатися по ній потрібно згідно ПДД? (не беру випадок нового кільця кульпарківська-в.великого, де аж три полоси, планую розглянути це чудо-коло пізніше).

Чекаю порад, шановні колеги, кому це цікаво. Хто добре знає ПДД, прохання цитувати з пунктами.

2. Zh@riK

Zh@riK Аксакал

VW GolfII CL 1990,1.8l RP, Pierburg 2ЕЕ Ecotronic, 5КПП 4S, ГБО; Audi A4B8 avant 177BHP; Honda Hornet 600cc
    Клубна карта:
    000050
    є дуже хороше правило правої руки - хто справа - той і має перевагу. тобто рухаючись чи то по кільцю, чи то по прямій де в одному напрямку дві або більше смуг перевагу має той транспорт, який по правому борту.
    заїжджати на кільце можна з будь-якої полоси для проїзду прямо або наліво (направо - то тільки з правої), а виїждаєш ти з колца з крайньої правої, тобто якшо ти в крайній лівій - то все одно потрібно перетнути переривчасту лінію, шоб виїхати на потрібну дорогу.

доречі, ніразу немав проблем з дайцями через те, що вїхав на кільце з лівої крайньої смуги.

3. bass

bass Аксакал

Був VW Passat B4 Variant (ADZ)1.8 (35I) Automat, Була Audi Avant A6C5 2.5TDI(AKN)
    Клубна карта:
    000073
    1. При одночасному перестроюванні водій що зліва Повинен пропустити того що хоче перстроїтися з правого боку (п.10.3)
    Водій повинен займати якомого правішу смугу якщо вона не зайнята.(п.11.5), але забороняється змінювати смуги руху на перехрестях (кільцева це теж перехрестя) без потреби, тому якщо ви вїзджаєте на кільцеву з лівої смуги то не можна її змінювати на праву на самому перехресті, окрім як вам потрібно повернути вправо п.10.5(не забудьте пропустити тих хто зправа, знову п.10.3)

• Подобається Подобається x 1
  4. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    На форумі вже це досить активно обговорювалося, ми малювали схеми зі стрілочками і тд, але так і не домовилися до логічного висновку :)

5. Рус

Рус Active Member

Passat B6 1.8 TSI
    http://www.youtube.com/watch?v=FaUar9XbQ4U&feature=related Правила дорожнього руху як у нас так і Росії нічим не відрізняються... Так що подивіться!

6. Cherepaha

Cherepaha Місцевий

VW Golf II 1.3, 1989
    Клубна карта:
    000484
    Ролик не дивився, але твердження в цілому не вірне. Є розбіжності. Які - зараз точно не назву, але є.
    По темі: в новій редакціїї Правил відсутнє поняття аврійна ситуація, але є санкція за її створення (не в самих правилах, в тому законі про збільшення штрафів). Ось так...

7. Рус

Рус Active Member

Passat B6 1.8 TSI
    Можливо не зовсім зрозуміло висловився, але мав на увазі обговорюваний тут проїзд перехресть з кільцевим рухом... В цьому відмінностей немає..і це точно!

8. bass

bass Аксакал

Був VW Passat B4 Variant (ADZ)1.8 (35I) Automat, Була Audi Avant A6C5 2.5TDI(AKN)
    Клубна карта:
    000073
    І чим цей ролик суперечить моєму посту вище?

9. bass

bass Аксакал

Клубна карта:
    000073
    Є - уважно прочитайте п.10.1 і п.12.9в,г ;)

Останнє редагування: 19 жов 2010
  10. nzi

nzi Місцевий

vw passat 1.6 TD був
    нарахунок кільця Володимира великого-кульпарківська. якщо я не помиляюся то такого кола ще в пдр не прописали.це тільки моя логіка: крайня права лише для тих хто хоче повернути на право (лише частково вїжджає на коло) 2 інші так як описано вище виїзд тільки з середньої лінії.іншими словами можна розгляядати тих 3 полоси як 1 внутрішню і 2 зовнішніх.я по цій дорозі катаюся саме так. якщо їду направо то використовую 3 відцентра лінію (пропустивши всеодно тих хто на колі і її зайняв) 2 використовую при русі прямо (з ниї і виїжджаю) і хоча тут так якби нюанс що маю пропустити того хто справа але чесно кожен день там а ще не бачив щоб хтось їхав по колу по 3 лінії, і 1 використовую при русі наліво і розвороті зі зміщенням на останньому сегменті вправо на 2 лінію

11. Рус

Рус Active Member

Passat B6 1.8 TSI
    Перечитав ще раз всі свої пости в цій темі і не знайшов нічого такого, за що б мені можна було "поставити таку пред"яву"... П.С. якщо не спростував і не заперечив - значить погодився!!! А відеоролик виклав для тих, хто краще засвоює відеоматеріал ніж друкований текст! Я теж більше "почерпнув" від перегляду німецьких фільмів ніж від прочитання Камасутри!

12. Sluva

Sluva Active Member

був Passat b4 пересів на япошку
  13. bass

bass Аксакал

Клубна карта:
    000073
    не всі мають акаунти на гуглі, а більшість навіть не знають з чим його їдять
    Так - погодився і не заперечував ;)

14. scirocco

scirocco Аксакал

VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001
    Все давно прописано - з кільця можна виїзджати лише з правого ряду, заїжджати на будь-який, попередньо пропустивши тих, хто проїзджає кільце, ці правила не змінюються хоч би в кільці було 10 рядів. Міняти рядність та випереджувати автомобілі на кільці можна так само як і на будь-якій багатополосній дорозі.

15. bass

bass Аксакал

Клубна карта:
    000073
    то те саме що бути "частково вагітною" ;)
    Насправді перехрестя починається раніше :) і не важливо як там смуги намальовані.
    Ви повинні пропустити всі машини, не важливо по якій смузі вони рухаються, перед тим як повернути направо (там кільце - головна дорога).
    Я розуію, що таким чином будете причиною корку і вам напевно 20 разів просигналять ззаду - дайці це розуміють і прикривають очі, хоча часто там пасуться (кожен день там їзджу - бачив), але раз на разз не приходиться, як то кауть :cool:

16. Sluva

Sluva Active Member

був Passat b4 пересів на япошку
    bass
    Хм...неповіриш,але я теж немаю там аккаунта,але чомусь клацнув і лінк відкрився...чудеса ,або було б бажання

17. AndrewBest

AndrewBest Active Member

WV Passat B3i GT,88р, Digifant PF
    Та в будь-якому випадку в нас ПДР дуже не вдосконалі. І в деяких випадках просто керуюсь взаєморозумінням на дорозі. Бо як видно з відео якшо цього не буде то ...

18. Nick Wolf

Nick Wolf Місцевий

VW Passat 1.8GL
    Клубна карта:
    000015
    Дякую всім за участь. Лише прошу, колеги, не сваріться. Хоча саме таке або й гірше відбувається постійно при проїзді кругового перехрестку :)

Отже, якщо я правильно зрозумів, то якщо рухаючись "чи то по кільцю, чи то по прямій де в одному напрямку дві або більше смуг" якщо мені транспорт справа покаже лівий поворот для перебудови в мою смугу, то я маю його беззаперечно пропускати? А якщо я захочу в праву смугу з лівої, то маю чекати судного дня або ночі, щоб мене пропустили?

Це якраз другий момент, який я не можу однозначно тлумачити в ПДР. Я їду прямо по лівій з двох смуг одного напряму. І тут мені з правої смуги включає лівий поворот і хоче зайняти місце переді мною. Невже він згідно тих же ПДР не має пропустити мене? Невже тут діє правило правої руки? Ми ж на рівнозначних смугах їдемо. Або ще гірша ситуація, коли для нього починається дія знаку "Кінець додаткової смуги" у варіанті 5.21.1 (права смуга закінчується).

Як же тоді пп.10.1 та 10.3?

10.1. Перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху.

10.3. У разі перестроювання водій повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються в попутному напрямку по тій смузі, на яку він має намір перестроїтися.

І виходячи звідси ж. Якщо я на кільце заїхав з правої полоси і хочу їхати не прямо, а наліво, то я ще ні разу не бачив, щоб мене пропустили на кільці ті, хто їде по внутрішній полосі і хоче їхати прямо, тобто пересікаючи мою траекторію і не виконуючи правило правої руки...

То що ж важливіше - пп. 10.1, 10.3 чи все-таки п. 16.12:

16.12. На перехресті рівнозначних доріг водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу транспортним засобам, що наближаються праворуч.

P.S. Чи можна лінк на попередні обговорення по цій темі?

19. bass

bass Аксакал

Клубна карта:
    000073
    ні. Уважно прочитай п.10.3 Там сказано "за одночасного перестроювання...", а у випадку ініціативи лише одного - то він має переконатися що йому ніхто не заважає здійснити маневр перестроювання(перше речення п.10.3).
    Так правило для РІВНОЗНАЧНИХ доріг, а кільця у львові мпереважно головна дорога!(є лише 2 де кільце є другорядною: під скнилівським мостом, і ще... забув)
    Так вони порушують! про що я говорив вище, і про то що відеоролику говорилося(показувалося ;)). Оскільки ви якщо хочете їхати по кільцю прямо повинні включити лівий поворот(аж до моменту коли вам тре виїхати з кільця - тоді вмикаєте привий), а ті хто вам збирається вам перетнути траекторію зліва мають ввімкнути правий - ось вам приклад одночасного перестроювання.

Останнє редагування: 20 жов 2010
  20. Nick Wolf

Nick Wolf Місцевий

VW Passat 1.8GL
    Клубна карта:
    000015
    Значить розібрались - є ситуації з одночасним перестроюванням, а є ситуації з головною дорогою. Ну от тепер як приклад. Їду по кільцю, заїхавши з лівої смуги відповідно на внутрішню смугу кільця (назвемо так), мені потрібно по кільцю не прямо, а наліво. Відразу не зміг перейти на зовнішнє коло, бо там їхав інший транспорт з правої смуги по кільцю прямо. На зовнішню сторону кільця в цей момент, оскільки вона вільна, справа заїзжає інший транспорт практично відразу зі мною, наздоганяє мене (адже з лінком на роз'яснення від ЦБДР це можна робити) і хоче їхати далі по кільцю, а мені потрібно повертати вже направо (включив правий поворотник вже давно). Але згідно ПДР я повинен дати йому дорогу? Хто порушник у цьому випадку? І чи дійсно потрібно давати йому дорогу? Чи, побачивши, що хтось позаду переганяє мене по зовнішньому колу і хоче пересікати мою траекторію я маю пришвидшитись? Як діяти у такій ситуації?

Останнє редагування: 20 жов 2010

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)