Підприємець і трудова книжка

Тема у розділі 'Простофорум', створена користувачем MARTINI, 19 вер 2008.

  1. MARTINI

    MARTINI Добрий Адмін

    Авто:
    Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Питання до форумних юристів і підприємців

    Людина звільняється з роботи, забирає трудову книжку.
    Разом із тим людина зареєструвалася як фізична особа підприємець (ФОП).
    Чи після звільнення з роботи записи в трудовій книжці припиняються і далі ніяких записів не потрібно поки не влаштуєшся знову на якусь роботу? Чи особа робить собі сама запис зі своєю печаткою в трудовій як ФОП про те, що вона ФОП?
     
  2. Topol

    Topol Аксакал

    Авто:
    VW Corrado G60 1990 Police Interceptor 2007 Yamaha R1 2009
    Клубна карта:
    000006
    Відповідь: Підприємець і трудова книжка

    Якщо ФОП - ти маєш на увазі приватний підприємець (ПП), то трудова віддається в пенсійний фонд і там зберігається, наскіко я памятаю...
     
  3. iceaxe

    iceaxe Початківець

    Авто:
    VW Jetta 1.8 RP 1991
    Відповідь: Підприємець і трудова книжка

    МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

    ЛИСТ

    від 30.11.2005 р. N 06-К54813/26

    Юридичне управління Міністерства розглянуло Вашого листа і повідомляє наступне.

    Відповідно до статті 42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

    При виконанні цієї діяльності громадянин-підприємець ні з ким не перебуває у трудових відносинах, і це означає, що трудова книжка на нього не ведеться, оскільки ведення трудових книжок передбачено на працівників, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях або у фізичної особи (стаття 48 Кодексу законів про працю України).

    Згідно з пунктом 3 частини першої статті 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року N 1058 фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, в тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Цим Законом встановлено, що право на пенсію мають всі громадяни України, які застраховані у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та досягли відповідного пенсійного віку чи визнані інвалідами в установленому законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсій страховий стаж.

    Фізична особа, зареєстрована як підприємець, без створення юридичної особи, виконує роботи, надає послуги своїм замовникам у рамках свого статусу підприємця виключно на основі цивільно-правових договорів (залучаючи чи не залучаючи для цього найманих працівників). Але статус громадянина, як підприємця, не перешкоджає тому, аби цей же громадянин, як працівник, уклав трудовий договір з іншим роботодавцем. В цьому випадку громадянин має право укласти трудовий договір з умовою ведення трудової книжки (це буде його основне місце роботи) і без такої умови (його робота в цьому разі буде вважатися сумісництвом). Статус громадянина як підприємця без створення юридичної особи ніяк не впливає на обсяг його обов'язків і прав як працівника за основним місцем роботи і за місцем роботи за сумісництвом.

    Отже, записи, внесені до трудової книжки приватного підприємця, є недійсними.



    Начальник юридичного
    управління

    І. О. Тубелець



    Але це не позбавляє підприємця також працювати по найму із відповідним записом в трудовій книжці поряд із заняттям підприємницькою діяльністю.
     
  4. Markell

    Markell Super Moderator

    Авто:
    Mk2 KR
    Відповідь: Підприємець і трудова книжка

    Ігор, я тобі вже пояснював то в асьці, повторю ще раз. Якщо для тебе має значення пенсійний стаж, тоді показуй офіційно всі свої доходи як ПП і плати 32% в пенсійний фонд (крім фіксованого податку). Якщо трудовий (як спеціаліста, чи просто в певній галузі)-тоді знайди місце роботи, де просто буде лежати трудова і нараховуватись мін. зар. плата (яку тобі звичайно ж не будуть видавати), або працюй офіційно і крім цього займайся своїми справами як ПП. Хоча з іншого боку, твоє свідоцтво ФОП підтверджує твою зайнятітсь і сплату всіх необхідних внесків в межах фіксованого податку, тобто підтверджує і твій трудовий стаж (шо дає право на мінімальну пенсію і при подальшому влаштуванні на роботу підтверджує, що ти не був безробітним).
    тому подумай, шо саме тебе цікавить. Якшо звільняшся і займаєшся підпр. д-стю, то трудова лежить в тебе і записувати неї нічого не треба.
     
  5. MARTINI

    MARTINI Добрий Адмін

    Авто:
    Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Відповідь: Підприємець і трудова книжка

    Поз"ясовував я цю тему і вирішив, шо краще, хай трудова побуде на роботі :)
     
  6. scirocco

    scirocco Аксакал

    Авто:
    VW Scirocco GT 1988 KR VW Scirocco GL 1982 EG VW Mazda 3 MPS 2009 VW UAZ 469 VW GAZ 69 and others vw's
    Клубна карта:
    000001
    Відповідь: Підприємець і трудова книжка

    давай я візьму ту людину на трудовий договір ;)
     

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)