Купівля-продаж авто. Юридичне оформлення

Тема у розділі 'Юридичні питання', створена користувачем MARTINI, 27 бер 2007.

1. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111
    Ніколи не продавав машин, а коли купував, то все пройшло так швидко, що я толком не зрозумів, що і як відбулося :) То було через добрих знайомих, тому особливо застерігатися не було сенсу ні мені ні продавцеві. Тому прошу бувалих поділитися досвідом.

Мене цікавить як то все оформляється , у якій послідовності і як застерегтися від кидка? Очевидно, що в угоді про купівлю-продаж не пишуть реальну суму, це ж податок тре великий платити мабуть? Яку суму тоді пишуть і чи фіксується якось реальна сума (наприклад у вигляді розписки)?

Як краще зробити - зняти машину з себе і хай новий господар оформляє на себе чи робити генеральну довіреність? Яка принципова різниця між цими двома способами? Які юридичні наслідки для мене, якщо я віддаю машину по довіреності?

Чи відрізняється якось сама процедура оформлення купівлі-продажу залежно від того, який із двох способів ми оберемо?

Ну і взагалі, розкажіть, якщо є ще якісь нюанси.

2. CAT

CAT Місцевий

GTI mk6, GTI mk1, Golf mk1
    Відповідь: Купівля-продаж авто. Юридичне оформлення

значить так!
    1) завжди старайся продавати чи купувати машину тільки з переоформленням - якшо лишати машину в своїй власності і виписувати довіреність то можуть виникнути певні нюанси з податками. багато хто економить час і гроші і не переоформлює а я раджу всетаки діяти за принципом: шо моє то на мене записане, шо я продав то записав на того кому продав. ясно шо коли ти купив машину по довіреності то ти в будь який момент можеш поїхати і переоформити її але тут є нюанси:
    -поперше ти не можеш сам собі продати її - тобто ти мусиш або ставити на облік машину на жінку, тата, брата і т.п. або наперед подумавши зробити довіреність на когось з них а себе записати просто як того хто має право керувати.
    -подруге якшо ти не знімаєш її і не переоформлюєш на себе то тоді тобі всеодно прийдеться їхати в МРЕВ ДАІ і перевіряти машину на те чи вона не крадена
    -потретє якшо ти з часом вирішиш всетаки переоформити її на себе то тобі прийдеться самому з тим харитись - тобто незавжди машина зареєстована у львівському МРЕВ - може бути десь з області або взагалі з іншої області - тобто веду до того шо попередній власник може мати там звязки які допоможуть йому швидше зняти її з обліку (шо входить в його обовязки при купівлі) ніж ти будеш сам це робити... з власного досвіду - МРЕВи в районних центрах Львівської області дуже тугі - тобто довго все роблять - зняти машину займає майже цілий день...
    п.с. не вір людині яка купує в тебе машину по довіреності і каже шо переоформить її сама там за місяць часу як будуть гроші - фіг він переоформить. потім прозрієш як за рік чи два тобі прийде штраф додому за то шо ти не сплатив якийсь там податок за машину яка ше на тебе записана...
    п.с.с. ше нюанс шо довіреність тре раз в три роки поновляти а сам на себе не випишеш таке - тре на когось виписувати а потім він вже на тебе - кароче морока і трата грошей.
    істина одна - купуєш машину на довго (більше як рік) переоформляй і навіть не думай! купуєш на коротко - краще переоформити!
    продаєш - знімай з обліку!

2) процес продажі:
    хтось хоче купити, домовляєтесь за ціну, береш в нього завдаток 100 баксів і пишеш розписку шо я такийто взяв завдаток за такуто машину в розмірі 100 баксів і пишеш номер паспорту підпис і дату. в визначений день їдеш в МРЕВ, знімаєш з обліку (після цього можна їздити два місяці) тобі дають розшитий техпаспорт і червоні номера. Далі їдете з купцем на біржу (бажано мати з собою хорошого друга чи родича) вам складають акт купівлі продажу - тіпа шо він в тебе купив машину такуто за 100(!) гривень (це найсмішніше) кароче чувакі на біржі всьо знають! ТУТ ВАЖЛИВО - АКТ БЕРИ ЗРАЗУ ТИ І ПОКИ ВІН НЕ ДАСТЬ ГРОШЕЙ І ТИ ЇХ НЕ ПЕРЕРАХУЄШ В ЙОГО ПРИСУТНОСТІ І ВПРИСУТНОСТІ СВОГО ДРУГА НЕ ВІДДАВАЙ АКТ! гроші можна перевірити в банку (коштує 20 грн) або на глаз.. то вже як собі хоч. от і все - він щасливий власник машини а ти грошей!

3) процес купівлі:
    так само - вибрав машину і дав завдаток, він накатав розписку. знімає з обліку він. тебе то не має гребти. якшо він зняв машину з обліку то їдете на біржу і все так само робите як описано вище - знов ж таки бери з собою друга! коли ти дав гроші і дістав машину на червоних номерах, розшитий техпаспорт і акт купівлі продажу то маєш 10 (десять) календарних днів на те шоб поставити машину на облік або прийдеться продовжувати акт. далі просто - приїзджаєш в своє МРЕВ і ставиш на облік, при необхідності робиш техогляд. процедура займає від кількох днів (якшо сам хочеш) до 2 годин якшо дядіньку наймеш!

додаткова інформація:
    вартість зняття машини з обліку - приблизно 100 баксів
    вартість акту купівлі продажу - 80-90 грн
    вартість постановки - приблизно 300 баксів
    послуги дядіньки - як домовишся

товарні біржі є напроти МРЕВ - ідеш в будь яку будку - там все роблять.

номер дяді яки ВСЕ робить можу видати в приватному порядку.

з собою мати: паспорт і гроші

успіху!

• Подобається Подобається x 8
  3. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

А шоб зняти з обліку, то теж треба дядю якогось у МРЕВ чи можна швидко самому справитись?

4. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

Чи хтось вкурсі, чи працюють в Києві в неділю ті біржі, де оформляють купівлю-продаж

5. CAT

CAT Місцевий

Шоб зняти також тре того дядю - так швидше набагато! біржі працюють в базарні дні переважно, думаю шо в Києві в неділю точно працюють - але хай краще Орест скаже бо він напевно більше в курсі!

6. Ostap

Ostap Початківець

Opel Astra 1.4i Variant 1997

Чи може бути невклеїна наступна фотографія (після 25 років) в паспорті причиною того, що відмовлять зняти машину з обліку у МРЕВ?
    Знімати треба у міському чи обласному ДАЇ? Може хтось має, а особливо надіюся на CAT, якогось знайомого дядіньку у Івано-Франківському обласному ДАЇ, який би допоміг оперативно зняти машину з обліку?
    Нам чомусь сказали що зняти треба саме в обласному ДАЇ - може вона там зареєстрована чи то завжди в обласному знімають?

7. CAT

CAT Місцевий

Остап: тобі треба або в Франківське МРЕВ або в районне МРЕВ - залежить де машина зареєстована - прочитай в техпаспорті - має писати наприклад "Калушське МРЕВ" або "Франківське МРЕВ"
    шодо дядінькі то нажаль немаю нікого в Франику - але думаю там непроблема попитати і найти.

П.С. ЗАБУВ НАПИСАТИ! коли машина пригнана з іншої області то в МРЕВ дають на два місяці тимчасовий техпаспорт а потім вже ставлять на облік.

• Подобається Подобається x 1
  8. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

Ану з цього місця детальніше!!! Моя , наприклад , приїхала з Харкова...

Скільки коштує тимчасовий ТП і як його замутити?

9. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

Їдеш в МРЕВ і ставиш машину на облік, тобто отримуєш номерні знаки (десь 140 грн), проходиш експертизу (95 грн.), заповнюєш реєстраційну картку на автомобіль, на підставі якої тобі видадуть техпаспорт, сплачуєш за послуги МРЕВ, за техпаспорт (не пам*ятаю точно, близько 200грн разом). Тобі в віконечку все скажуть.
    Після цього отримуєш номерні знаки і техпаспорт (тимчас., бо авт. з іншої області) і можеш спокійно їздити-твоя машина вже стоїть на обліку. Через 2 міс (буває, до півроку) МРЕВ отримує з Харкова підтвердження щодо того, що такий автомобіль дійсно стояв там на обліку і він безпроблемний, тоді тобі видають вже постійний техпаспорт (платиш тільки за техпаспорт, всі інші процедури ти вже пройшов).
    Пи.си. коли біля віконечка заповнюватимеш реєстраційну картку на авто (записуєш дані, які будуть в техпаспорті), записуй уважно і потім звіряй з тим, шо напише курка в віконечку (вони дають звіряти). В мене неодноразово були проблеми через те, шо вона неправильно переписала дані з моєї заяви в реєстраційну картку (наприклад, номер двигуна пошкоджено, а вона пише знищено, а це різні юридичні наслідки, так само, помиляється в написанні П.І.Б.), так шо будь уважний. Крім того, ПІБ в техпаспорті має відповідати з точністю до кожної букви ПІБ в правах, шоб не було проблем при поїздці за кордон.

• Подобається Подобається x 2
  10. CAT

CAT Місцевий

Markell вже все написав, але шоб самому з тим не паритись можеш звернутись до дядінькі. Тут ніяких особливих проблем нема.

11. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

Так я не поняв, то виходить що зробити спершу тимчасовий ТП , а за два місяці нормальний - дешевше ніж зразу робити нормальний? Мені казали шо поставити на облік буде коштувати десь 1300 грн

12. Markell

Markell Super Moderator

Mk2 KR

"Нормальний" тобі зразу не дадуть, тому що машина з іншої області (це згідно чинного законодавства).
    Якшо тобі пропонують "нормальний" зразу, без тимчасового, пропоную погоджуватись, враховуючи наскільки більше просять дєнєг (але це типу не зовсім легально).
    З тимчасового техп. перейти на звичайний буде коштувати приблизно 140 грн+2 міс чекати+безин і час, потрачений в МРЕВ+постійні мєнтовські розводи (типу нема бланків, дайте ше на лапу).
    Так шо все зваж, і прийми правильне рішення...;-)

13. svistun

svistun Active Member

VW Passat B3 1.8 1989 Fiat Doblo 1.3 multijet 2007

Якщо ти продаєш машину і поставив її на ТО, то ці номера тимчасові діють 2 місяці, а якщо ти придбав машину то є 9 днів для переоформлення після чого будуть знімати штраф!

14. Rostyk

Rostyk Місцевий

Passat B5 1,9 TDI
    Клубна карта:
    000030

Martini!!!Ось уже два дні поспіль маю дивовижну нагоду любуватись Твоїм Corrado з вікна львівської газети на Замарстинівській.
    Я не помилився (транзитні номекра одна з цифр 35)???
    :grin: :grin: :grin:

15. MARTINI

MARTINI Добрий Адмін

Seat Leon 2.0 FSI, 2006
    Клубна карта:
    000111

А ми що в одному офісі працюємо? Ти хто? :)

16. Travel

Travel Moderator

РЕНО МЕГАН

МАРТІНІ він тебе бачить і уважно за тобою спостерігає!!!

17. DEMO

DEMO Місцевий

Kia Cerato 2.0 EX АКПП
    Клубна карта:
    000045

На рахунок купівлі авта з іншої області мені історію одну розповіли. Мовляв купив один чоловік собі машину в Луцьку на автобазарі пасат Б4 і от власне ситуація продавець зняв з обліку машинку і відбулася операція купівлі продажу. Щасливий власник приїздить до себе в Калуш на пасі Б4 за 10 000 іде в МРЕВ поставити її на облік а там йому кажуть(мабуть після первірок): "Твоя машина катається\каталась(точно не пригадую) в Європі. Так шо на облік не поставим. Володіти ти володієш, а їздити зась. Кур собі в ній буш розводити". Закінчилось тим що чувак здав мафинку на шрот за 2000.
    Хочеться взнати чи можлива така ситуація і якщо так, то як від того вберегтись ?

18. Rostyk

Rostyk Місцевий

Passat B5 1,9 TDI
    Клубна карта:
    000030

Трошки співпрацюємо з рекламним відділом Львівської!!! При зустрічі розкажу детальніше!!!

19. Golf dva

Golf dva Active Member

VW Golf ІІ

Кому відомі ціни переоформлення у МРЕВ ДАІ на сьогоднішній день.
    наприклад по моїй авто.
    збираюсь ставити на себе.

20. Travel

Travel Moderator

РЕНО МЕГАН

і мен цікавить скільки буде коштувати оформити на себе 2 кубову машину?

Поділитися цією сторінкою

а де твій аватар? :)