Така проблема, їду я ввечері в село до батьків, передімною їде якесь авто, різко починає віддалятися, потім паркується на узбіччі і вискакує з него людина в никидці працівника ДАІ і зупиняє мене жезлом, при цьому на авто вмикається синій проблисковий маячок (маленький, на магніті), я стаю, в авто сам, підходить до мене лоб за два метри, з ментовського авто виходить такий самий лоб і провіряють документи, на питання "ви хто" відповідають "патрульно-постова служба", перевірили в мене доки і відпустили, потім батько казав що вони приїзджають в сільський клуб на дискотеку ловити п"яних, то в мене таке питання, чи мають вони право зупиняти автомобіль і провіряти документи???? Наперід вдячний
а ти посвідчення їхні питав?переписав дані? номер їхньої машини записав? це взнати можна через тел.довіри. вони взагалі не мають права без порушень зупиняти вночі в темних місцях...
Я вже колись писав на форумі,як мене аналогічно ловили на трасі.... Звісно що не мають . В ПДР чітко описано як і де вони мають стояти (освітлене місце, добре видно патрульну машину і пр.) Але з новими законами тобі важко буде щось доказати .... А для себе я вирішив що в таких ситуаціях спочатку перевірю їх документи (а вони мають тобі їх пред'явити,по твоїй вимозі),запишу їх прізвища на листок і позвоню на намер довіри ДАЇ, запитаюсь чи в загалі вони мають тут стояти. Як мені розказували знайомі, якщо так діяти,то зазвичай перевірка зразу закінчується,ще на етапі запису їх прізвищ.
Це була патрульно-постова служба, а не гайці, ППС повинні дивитися за порядком (драки, алкаші, наркомани) мене тільки цікавить чи мають вони право зупиняти автотранспорт, якщо так то в яких випадках, питання до юристів!!!
таким розумникам на прохання "прошу предявити локументи" треба відповідати "А х*я вам понюхати не дати???!!!!" ну але то якшо є відповідний настрій а якшо по хорошому хочеться їх взути то телефон довіри.. а взагалі треба записувати таку фігню на відео навіть телефона шоб потім їх тим позорити.. соррі за офф топ
Відповідно до вимог ЗУ "Про міліцію": Стаття 11. Права міліції Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право: ... 2) перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію; ... 5) затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях: осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, обвинувачених, які переховуються від дізнання, слідства чи суду, засуджених, які ухиляються від виконання кримінального покарання, - на строки і в порядку, передбачені законом; осіб, щодо яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, - на строк, встановлений судом, але не більше десяти діб; ( Абзац третій пункту 5 частини першої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2322-IV ( 2322-15 ) від 12.01.2005 ) осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, для складання протоколу або розгляду справи по суті, якщо ці питання не можуть бути вирішені на місці, - на строк до трьох годин, а у необхідних випадках для встановлення особи і з'ясування обставин правопорушення - до трьох діб з повідомленням про це письмово прокуророві протягом 24 годин з моменту затримання; неповнолітніх віком до 16 років, які залишилися без опікування, - на строк до передачі законним представникам або до влаштування у встановленому порядку, а неповнолітніх, які вчинили суспільно небезпечні діяння і не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, - до передачі їх законним представникам або направлення у приймальники-розподільники для дітей, але не більш як на 8 годин; { Абзац п'ятий пункту 5 частини першої статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом N 609-V ( 609-16 ) від 07.02.2007 } осіб, які виявили непокору законній вимозі працівника міліції, - до розгляду справи судом, але не більше ніж на 24 години; ( Абзац шостий пункту 5 статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законами N 2484-12 від 19.06.92, N 762-IV ( 762-15 ) від 15.05.2003, N 2322-IV ( 2322-15 ) від 12.01.2005 ) осіб, які перебували в громадських місцях у стані сп'яніння, якщо їх вигляд ображав людську гідність і громадську мораль або якщо вони втратили здатність самостійно пересуватися чи могли завдати шкоди оточуючим або собі, - до передачі їх в спеціальні медичні заклади або для доставки до місця проживання, а при відсутності таких - до їх витвереження; осіб, яких запідозрено у занятті бродяжництвом, - на строк до 30 діб з санкції прокурора; осіб, які ухиляються від виконання постанови суду про направлення на примусове лікування від хронічного алкоголізму або наркоманії, - на строк до 3 діб; військовослужбовців, які вчинили діяння, що підпадають під ознаки злочину або адміністративного правопорушення, - до передачі їх військовослужбовцям Військової служби правопорядку у Збройних Силах України або військового командування; ( Абзац десятий пункту 5 статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом N 743-IV ( 743-15 ) від 15.05.2003 ) осіб, які мають ознаки вираженого психічного розладу і створюють у зв'язку з цим реальну небезпеку для себе і оточуючих, - до передачі їх у лікувальні заклади, але не більш як на 24 години; 6) проводити огляд осіб, зазначених у пункті 5 цієї статті, речей, що знаходяться при них, транспортних засобів і вилучати документи та предмети, що можуть бути речовими доказами або використані на шкоду їх здоров'ю; 7) складати протоколи про адміністративні правопорушення, провадити особистий огляд, огляд речей, вилучення речей і документів, застосовувати інші передбачені законом заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення; ... Тобто працівники міліції, незалежно якої, мають зазначені вище права, але реалізувати їх можуть тільки у чітко зазначених законом випадках, які передбачені законом (наведені пунктии закону "Про міліцію"). А ще є такий нюанс, що ніде не передбачено обов*язок водія зупинитись на вимогу ППСника (а тільки на вимогу працівника ДАІ). А навіть якщо зупинився - мусить бути причина зупинки, чітко передбачена Інструкцією 1111 про діяльність ДПСників. В ППСників таких причин бути не може, оскільки на них не розповсюджуються вимоги даної Інструкції. Так що, або не зупиняємось взагалі, або при зупинці пояснюємо через привідкрите вікно це все ДПСнику з глухого села, який незнає законів. Якщо не допомагає - дзвінок на тел. довіри чи в службу внутр. безпеки УМВСУ у Л/о. В будь-якому випадку пам*ятаємо що працівник ППС не має права скласти протоколу за порушення ПДР чи здійснити обшук авто (водія) без відповідної санкції. Який висновок? Їдемо далі або зупиняємось, вимагаємо посвідчення і номер нагрудного знаку працівника ДПС. Немає? Посилаємо. Культурно і стримано.
Знайома ситуація.Мав такий випадок на Варшавській.На мою вимогу показати документи відмовились, я вийшов з машини і сказав,що без ДАІшника нічого показувати і відкривати багажніка не буду.Стояли чемно 15хв і дивились без розмов один на одного поки не підїхала машина ДАІ яку вони визвали по раціі.Підозрюю, що розшукувалось чи то крадене авто чи просто шукали квартирних злодіїїв, причину затримання мені так ніхто і не повідомив тільки в 100 раз переконували,що вони мають право на все. Скажу відверто героїзм трохи притуплюється коли на тебе автомат наставлений, правда руками мене ніхто не рухав так і стояли біля мого авто.По приїзді ДАІ я чемно показав права і сам відкрив багажнік, оскільки для ДАІйця інтересу не представляв то мені побажали щасливої дороги а той сержант ППС ще довго пояснював, що вони мають право і ще легко відмазавзя бо мів і КПЗ на ніч попасти.Причину затримання мені так і не сказали а ДАЙець просто сказав провірка документів.
Доки ми так будем думати - доти вони будуть тим користуватись. Затримання більш ніж на 3 години повинно бути оформлено протоколом. Інакше можна писати скаргу в прокуратуру, і працівників міліції будуть пепшичь. Безпідставне затримання також не допускається. Перевірка документів не є підставою ні для затримання, ні для зупинки.
На КПП є може бути знак стоп-контроль. І його вимоги потрібно виконувати. А щодо підстав зупинки авто інспектором і перевірки документів застосовуються ті ж вимоги ЗУ "Про міліцію" і Інструкції 1111. Від того, що гайон стоїть на КПП в нього коло прав не збільшується.
Взагалі офіційно не мають права зупиняти без порушення, але коли йде відпрацювання то можуть зупиняти і провіряти авто разом з беркутятами. В любому випадку коли зупиняють то треба стати, бо ти не знаєш причини з якої зупиняли . Хоча якщо виявиться що без причини, то не завадило б написати номер авто і прізвища і спокійно написати скаргу наступного дня. Особливого результату не дасть але за кожну скаргу менти дають взятки начальству і кількість взяток псує репутацію . Тому це відбиває охоту брати на гарапа. Ще нюансик що авто треба надавати будь-якому хлопу в формі прибиральника з посвідченням мента чи медбрату згідно цієї статті Ст.124-1 Непредоставление ТС работникам милиции и медицинским работникам штраф 68-136 грн. тут я б краще сплатив штраф і послав
ІМХО: це мається наувазі коли ти не дасиш своє авто, для якихось певних цілей (доставити потерпілого ДТП до мед закладу і тому подібне). Може не так то поправте.
саме так!!! я додав до подібної теми про ментів і зупинки тр. засобів Мова не йде про доставку потерпілих . а мова йде про те що не вказана причина тому на будь-яку вимогу ти зобовязаний надати( навіть доїхати на роботу, чи на забаву). ПРИЧИНА І ЯКИЙ МЕНТ МАЄ БРАТИ АВТО НЕ ВКАЗАНА ,ТОБТО ЛОГІЧНО ЦЕ МОЖЕ БУТИ НАВІТЬ УЧАСКОВИЙ ЯКИЙ ЇДЕ НА РОБОТУ. а скаже на завдання чи йому треба в засаду тощо. Тому в законі не має бути слів мається на увазі щоб ти не домислював що там мається на увазі те, чи інше
Якшо медикам та допомогти з доставкою потерпілих однозначно треба долучитися до благородної справи, але з машини не виходити, тобто допомогти як водій Дайцям,... однозначно краще штраф державі, хоча ситуації можуть бути різні, але полюбому тільки як водій, а в користування - то пів-руки!
Колись я працював в банку і в нас на охороні стояв муніципал, то він возмущався сильно що на роботу спізнювася і голосував на дорозі, а ніхто не хотів стати і падвезти. А тіпа як він мент, то його зобовязані підвозити водії бо він в формі, то я ще тоді сказав йому, що тобі з такою думком про себе "я мент" пасувало б трошки фейс підрихтувати.
Святкова знижка для РІДНОГО КЛУБУ! 57999 Одноразовий Код/Купон на знижку. (% розмір знижки не відомий нікому. Чим більший фарт — тим більша знижка Святкова знижка для РІДНОГО КЛУБУ! А щоб було цікавіше та інтригуюче — розкидую її по різних темах форуму ))) Ап ))) UP ))) ап... юзаєм! :gamer: www.nafoteli.com Веб-книгарня з БЕЗКОШТОВНОЮ ДОСТАВКОЮ замовленнь по місту Львову
до вашої бесіди допишу вам таке,що в селі на своїй дільниці дільничний інспектор(В формі) має право зупинити авто,особливо тоді коли йде відпрацювання, бо на своїй дільниці він має обовязки і дільничного і даїшника)
Тільки коли має нагрудний жетон, а він видається коли невистачає ДАІ-них інспекторів (приїзд якогось важливого перця, футбольні матчі і т.д.). А так кожне село підпорядковується певному району в якому є свій підрозділ ДАІ, але і ДАІ міста і області небрезгують "потусоватись" по селах
Саме так Село то село, там дайці з району приїздити не будуть. І взагалі вважаю що якщо машина з мигалкою, люди в тій машині в формі, то зупинитися треба, хоча б для з"ясування причини. А вже коли тобі спробують впаяти штраф (на виписування якого вони не мають права), то інше. Мені б цікаво було, якби у вас вкрали машину на ваших очах і очах ДПСників і вони б вам сказали - "вибач я не можу зупинити цю машину, у нас немає прав на то - визивай ДАЇ", от тоді б розмова тут була іншою.
Частково погоджуююсь з bass, але всеж таки при зупинці інспектором ДАЇ необхідно зупинитися, якщо це неосвітлене місце то для вашої безпеки неглушити двигун і тримати ввімкненою передачу, обовязково ввімкнути фари(темна пора, неосвітлене місце) ввімкнути освітлення в салоні, якщо є центральний замок заблокувати двері, розмовляти тільки через приопущене скло. Попросити назвати причину зупинки, та показати документи аргументуючи тим що можливо Ви бандити. Зазвичай такі засідки роблять для пяних сільських гуляк, або заїжжих городян на свіже молочко. Звісно якщо складають протокол то саме в ньому потрібно вказувати про темне місе, зробити фото, про всі порушення на вашу думку з боку інспектора, якщо писанини багато то на протоколі пишемо що пояснення на окремому аркуші де має бути дата і підпис(два екземпляра) Але найголовніше НІКОЛИ некажіть інспектору що він немає права чи підстав для вашої зупинки.