Значить така ситуація. Були ми з другом на його авто в Нововолинську. І там нас зупинили ДАІшники в якості свідків порушення ПДР. Стояв значить там чудак на бусі і якоби не хотів предявляти документи їм.(просив спершу показати посвідчення ДАІшників, якісь там обовязки в них випитував, статті якісь наводив, питав чого їхня машина припаркована з порушенням ПДР і т.д.). От блін, прям як в ютубі. І ще виявляється ДАІшники йому приписували порушення за недотримання інтервалу. Тривала ця пуста розмова десь хвилин 20. Потім водій все таки показав їм посвідчення, техпаспорт але через бічне скло. ДАІшники настоювали на своєму і далі просили предявити документи. Знову 20хв пустої розмови. Далі той чудак все таки передав їм доки. І нас попросив підписатися в протоколі за те, що той не предявляв доки. Ну ми в поспіху підписали, але протокол фактично то не був заповнений. Так от я тепер думаю: він там може дописати будь-що? Треба було все-таки підписуватись після їхніх записів? Той чудак, нехай не зразу, але все ж таки потім предявив доки. І той чудак і ДАІшники знімали один одного на відео. А потім ще й нас і просили сказати в камеру як все було. Ну ми й сказали, що чудак спочатку не предявляв документи, а десь через хвилин 40 педявив. Нам в разі чого повістка в прокуратуру. Так от власне питання: 1)чи ми правильно поступили? ваші коментарії. 2)згідно з законом предявити документи як тлумачиться конкретно, передати в руки чи просто показати?
Ви поступили зовсім не правильно! Ви мали повне право відмовитись підписувати будь-що! Вам не грозить нічого, але ви просто підставили мужика (правда не знаю чим )
Я думаю правильно, бо треба завжди казати все як є. Згідно ПДР водій зобов"язаний передати документи працівнику ДАЇ. Працівник даї в свою чергу зобов"язанйий тільки пред"явити документи за проханням. Тобто не передавати в руки.
Я там не був, не знаю як було направду... Але знаю інше. Якби всі ми вміли об'єднюватися, як до прикладу у Франції, владні мужі так би не чинили з людьми... А правильно згідно чого? Якби ми жили в Німеччині до прикладу, я би тільки так і робив. А зараз ми як на війні - по одній стороні мажори і влада, по іншій - всі інші люди, які для перших далеко не люди... І коли мусора забирають дядька зі старих жигулів у райвідділ і все йому там перетовчують, бо він лише десь там смів пікнути на якогось крутюгу на джипі що на червоне вилетів, то про яке "правильно" можна в такій країні говорити? За відчуттями далеко ходити не потрібно... http://www.volkswagen.lviv.ua/forum/showthread.php?t=6219. Повірте, тій людині було дуже неприємно, що ось так колега-водій, нехай і незнайомий, підставив.
Спірне питання... Особисто я в тій ситуації не свідчив би ні про що, бо я не бачив порушення яке було присутнє, чи не було... А свідчити про то шо водій пред"являв або не пред"являв документи - взагалі дурницею вважаю. Але хто тут кому ше гірше зробив, якшо той мужик дійсно був правий і його зупинили ні за шо, тоді так... А якшо він був накурений, хворий психічно, тощо. Тобто він загрожував на дорозі чи ще щось - тоді на краще звісно і йому і собі. А говорити шо вже прям овсі мєнти підараси - не варто... Не всі... Спілкувався з багатьма, знаю...
Думаю, той мужик з буса знав на що йшов. Раз мав камеру, то був готовий і до сідків і т.д., тобто усвідомлював можливі наслідки своїх дій. Не ви - так хтось інший би підписав, і не просто не передачу доків - а може і дещо гірше. Але підписувати треба лише заповнені документи. Це факт.
Мабуть тут в кожного своя правда, але я такого не казав Хоча якби не була більшість такими, як написав ти, то ніхто нічого і не говорив би поганого про них Або позбавлялись від таких відразу, а то від кругової поруки аж тхне вже куди не ткнись...
Херню ви зробили, підписавши незаповнений протокол, дуже ймовірно, шо того мужика ви реально підставили. Якщо вже так охота було щось підписувати, то в своїх поясненнях треба було написати, що невідомі особи у формі працівників ДАІ відмовлялися пред"явити мужику свої посвідчення, що їхня машина припаркована з порушенням ПДР і т.д. Так особисто я би вчинив
підтримую на 100 %. Ніколи непотрібно підписувати пустий протокол. П.С. vas984 цікаво, а Вам не було дивно, що вони йому ще й дописувати порушення за "недотримування інтервалу".
Чи недотримував той водій інтервалу чи ні ми не знаємо, бо вів вже стояв. А ДАІшники просили підписатися за не предявлення доків.
Як взагалі за таке зупиняти? Хіба є стаття покарання за недотримання інтервалу, дистанціїї, чи відстані, коли можна перестроїтись перед іншим авто? А якби і була, там що, хтось стояв з рулеткою, чи лінійкою? Абсурд. Думаю, його зупинили "для профілактики", він не давав доки, а там вже і "типу порушення" випливло. Я описав подібне в розділі "Розмова з інспектором ДАІ". Доки краще дати, але доводити свою правоту. Бо не дати доки, і то при свідках, то серйозніше, ніж оскаржити потім "вигадане" порушення. Ви не винні. Заспокойтесь. Адже для самозаспокоєння і виносяться сюди деякі теми (сам не раз так робив) ;-)
На рахунок предявив/передав. . . хтось мені покаже статю де передбачена відповідальність за те що я не передав доки інспектору ДАІ??? Хочу це бачити!!! Мужик дійсно знав на що йшов. . . в ст. 126 КУпАП (кодекс України про адмін порушення) вказано, що водій зобов'язаний ПРЕД'ЯВИТИ АБО ПЕРЕДАТИ доки. . . тобто це вирішувати уже водію. Згідно ''Закону України про міліцію'' посадова особа, яка несе службу зобов'язана на перше ж прохання пред'явити службове посвічення! Тобто на місці мужика, особисто я після 3 відмови інспектора пред'явити посвічення дзвоню 102 і кажу що мене зупинили шахраї. А підписувати пусті протоколи - не варто!
Дякую всім за поради! Буду ждати чи прийде повістка в прокуратуру. Якщо прийде, то відпишу як все відбулось. Ще одне, хотів би спитати, а яку юридичну літературу варто було б прочитати, щоб впевнено почуватися при розмові з інспекторами (звісно крім ПДР) ? Адже всякі ж інспектори можуть попастися, впарювати видумані порушення.
А нафіга взагалі було щось підписувати і тим більше пустий протокол. Ви помогли мусорятам. Недавно їхав із другом. Мене якись дядько обганяє через сплошну полосу. Ранок траса пуста, зустрічних нема я ще майже сплю їхав десь 80 км. (це я до того щоб не кричали що мужик гонщик і т. д.). За пару метрів його лапає інспектор петренко) і зразу зупиняє нас і каже, шо ми будемо свідками. Та я йому дулю і кажу мол ніфіга не було. А він мені каже , щомол і мене оштрафує. Тут просинається кєнтуха - пасажир і кричить до інспектора пішов на юх :!!!! Інспектор розворот-поворот. Ми собі поїхали. За пару хвилин нас догнав той мужичок, подякував. І нам цілий день було приємно, що допомогли людині не позбутися зароблених тяжко грошей! з.і. правильно написали вище, треба було вказати, коли ви вже взялися підписувати протокол, що інспектор відмовився предявити документи.
Народ! Короче викликають нас з другом в суд в якості свідків в Нововолинськ. Ми бажання їхати не маєм. Що буде якщо не зявитись? Що дійсно оштрафують на 20-100 неоподаткованих мінімумів, так як пише в законі?
запитання до вас- дану повістку ви отримали через працівників міліції Львова , чи рекомендаційним листом? бо якшо ви розписувались про її отримання то краще поїхати, бо в гіршому випадку буде примусовий привід вас в суд, або складений на вас адмінпротокол)