Дівчата і хлопці, від вчорашнього вечора мучить мене (але то страшно мучить!) тема - ТО В КОТРОМУ Ж РОЦІ, до холєри наглої, МИ З ВАМИ ЖИЄМО? Коли я на пальцях порахувала, то вийшло, що почався 2014 рік, але ніяк не 2013... Скажіть щось, бо задумаюся на амінь...
І-і-і! Дурне Тобі в голові! Написав би ліпше, що Ти думаєш про то все... А не вираховував, хто скільки прийняв на душу. Чому мене мучить це питання? Порівняймо з людиною. Народжується дитина - відлік її віку починається від нуля, чи не так? Ми кажемо, що дитині три дні, тиждень, півтора місяця, пів року, рочок... А далі? Святкуємо перший рік народження. Так? І тоді вже починається другий рік. Так? І ми кажемо, що дитині рік і два місяці і т.д. За цим же принципом, думаю, рахуємо роки. Адже відлік почався з нуля! І коли святкували перший рік (умовно, бо ж насправді так не було), то святкували, що він уже пройшов. Чи я сі милю? Тому і тепер ми, фактично, відсвяткували, що минув 2013 рік. А почався вже 2014... Га?
Після першого прожитого року святкувався Новий прийдешній 2й рік, але святкування було ПЕРШЕ, саме це тебе путає. Згідно цього: ми прожили 2012 років тобто святкували Новий рік 2012 разів, а зараз на дворі 2013й PS: Саме в цьому полягала проблема 2000го, чи то ба "кінця світу" тоді. Люди, проживши 1999 років, вбили собі в голову, що при святкуванні прийдешнього 2000го, всім прийде гаплик :D
При чому тут гаплик і при чому тут нульового року не було? bass, як ми знаємо, ніхто не світкував ні першого року по Христі, ні другого... Новий календар запровадили набагато пізніше чіста па пріколу - тіпа, щоби людям було зручніше рахувати. Але не в тому справа! Справа в тому, що коли нічого нема, то ми не можемо в день його народження святкувати його перший рік. Тільки кажемо, що тоді-то і тоді народилася нова модель Гольфа, і нині ми святкуємо його річницю. Це означає, що той Гольф уже той рік прожив. Чи ні? Найпростіше рахувати, на мою думку, на прикладі народження дитини. Ми ж не святкуємо нульовий рік дитини. Але рахувати її вік починаємо з нуля! От в що мені розходиться!
Сама собі відповіла. Їм, тим людям, було десь, як там комусь рахувати свій вік(500 чи 1000р. тому). Прийнято 1р.до н.е. і відразу 1р.н.е.
Якщо брати на прикладі НОВОЇ людини, то ми святкуємо день народження перший(нульовий) раз, так сказати, апперітівом Прям в роддомі... дехто має терпіння дочекатися - і вже вдома:D Тоді виходить, що на свято прожитого50 річчя (на наступний день, щоб не було претезій до слова БУЛО) святкувань то було 51.
І знов Ти спригуєш з теми. Я не хочу зробити революції в літочисленні - там і без мене повний триндець. Новий рік святкуємо за новим стилем, а Різдво і інші свята - за старим (і нікому, як видно, то не муляє). Мені розходиться в те, щоби знайти зерно правди. На мою думку, зараз на нашому годиннику 2013 година і перша хвилина нової (2014-ї).
також правильно. так рахують століття. Але точну дату прийнято рахувати 2013р тому що це цілий календарний рік, а з 2014 ми прожили 1день