В принципі - допускається. Головне щоб була перегородка між водієм і вантажним відсіком. Знайди толкового митного брокера і тобі проблем поменшає. І ще, якщо купувати авто за кордоном в фірми (знаю що в Німеччині точно), то при вивезенні автомобіля з євро зони вертают ПДВ.
Ти впевнений? А як буде вираховуватися ПДВ на вживане авто? В єврах, у гривнях чи у вбитих єнотах? А як ПДВ буде повертатися фізичній особі?
Так на 100% В китайських тубріках Звичайно в євро. Тут точно не скажу. Знаю лише одне, що коли знайомий гнав буса (при чому вже третього) по такій схемі з Німеччини, то у відшкодуванні ПДВ йому допомагав німець і при наступній зустрічі повертав. Тут приблизно така ж схема коли ввозиш товар із Польщі на таксфрі.
ПДВ повертають і за вживані авто, але там також є нюанси. Коротко: на митниці повинні дати папір(про виїзд автомобіля за межі Євросоюзу), потім той папір треба передати тій фірмі, і аж потім держава поверне тій же фірмі ПДВ(до 15% чи 20% від купленої суми, точно не пам"ятаю).
При купівлі авто, покупець залишає продавцю гарантійну суму (так званий "штоєр"), який повинен бути в розмірі 20% від суми, вказаної в договорі купівлі-продажу ("купчій"). Ця сума, як ви розумієте, є гарантією того, що авто виїде з митної зони Євросоюзу і підтвердженням цього буде папірець з польскої митниці. Потім цей папірець ви або інша особа з вашим паспортом пред"являєте продавцю і отримуєте назад свою заставну суму. Можна "електронкою" скинути формуляр виїзду транспортного засобу з Єврозони (+ номер своєї кредитної картки) - тоді заставну суму отримаєте на картку (за мінусом послуг банку та комісії). Якщо продавець ваш дуже хороший знайомий і (що саме головне) він вам ДОВІРЯЄ - можна "штоєр" і не залишати. Потрібно буде тільки йому передати документ "про вивезення". Це актуально і зручно тоді, коли вартість авто достатньо висока (недавно купували автобус, вартість якого була 65000 євро, так розмір "штоєру" неважко порахувати ) Отаке... що знав - тим і доповнив!
Якщо немає перегородки - то це вважається легкове авто і не має значення є вікна в багажному відсіку чи намає. Попробуй подивитись на цих сайтах: http://www.autoscout24.de/ http://www.mobile.de/ Там є оголошення фірм і приватні. В оголошеннях, де вказана ціна, дивись чи присутні фрази: Netto- ціна без ПДВ, Brutto-відповідно з ПДВ. Для прикладу VW T5 червоним обведено ціни. На загал,не всі фірми вертають ПДВ.
Не буду категорично стверджувати, але мені здається, визначення автомобіля як "легковий" чи "вантажний" повинно бути записано в "бріфі" (так званому "розгорнутому технічному паспорті") транспортного засобу. В графі "Тип транспортного засобу" може бути абревіатура PKW - Personenkraftwagen (Нім.) - легковий автомобіль або LKW (Нім.) - Вантажне.
У мене був навіть затверджений переклад на ті всі "бріфи", але для нашої митниці це абсолютно нічого не означало!
А зробити переклад ? Та й за такі "заяви" їх можна послати - всі документи завжди подавались на розмитнення "в оригіналі", а саме тут ніхто нічого не розуміє ?! Та й ця абревіатура є , як мінімум, загальноєвропейською.
Якщо авто по він коду йде як вантажне то і розмитнюватись буде, як вантажне. Вікна допускаються тільки в дверях!!!
NCRPI розкажіть ще які тонкості можуть виникнути, щоб не потрапити в халепу на кордоні з таким розмитненням
Постукаюсь до вас на форум. Є ідея привезти собі Renault Clio у вантажному виконанні, є варіанти з Чехії без вікон або з Польщі з вікнами порядка 2-3 тис € за 100’000 пробігу, дизель, ABS, все, що надо. Можливо під переробку, можливо — просто собі так. Робив запит у митницю, відповіли що визначають за ознаками + документації виробника про кількість місць. За ознаками підходить (є абзац про те, що за відсутності кріплень для місць і дверей — допускаються вікна). Робив запити у наше та Польске Renault — сказали, що за невелику деньюжку (десь 200₴,якщо не помиляюсь) по VIN-коду зроблять сертифікат відповідності і документацію по моделі. Шифр кузова у VIN-коді відповідає вантажним «vehicule de société», Renault це підтвердило листом. Де в цьому ще є ризик того, що мене хотітимуть розмитнювати як пасажира? До кого можна звернутись з такою махінацією і скільки це коштуватиме?